Kuka oli Ester Koskelainen?

Ester Koskelainen, o.s. Drugg, syntyi 20.7.1872 ja kuoli 18.5.1943. Hän oli suomenkielen opettaja Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa. Jäätyään leskeksi hänen ensimmäisen puolisonsa, tunnetun kirjailijan ja mm. Suomalaisuuden Liiton perustajiin kuuluneen Johannes Linnankosken kuoltua silloinen Ester Linnankoski avioitui mm. sanomalehden päätoimittajana, kirjailijana ja useita kausia kansanedustajana toimineen Yrjö Koskelaisen kanssa.

Yrjö ja Ester Koskelainen ostivat 1920 -luvun lopulla lähes parinkymmenen hehtaarin Lövkulla -nimisen tilan. Ester Koskelainen oli suomentanut norjalaisen kirjailijan Björnstjerne Björnsonin “Synnöve Solbakken” -novellin ja käytti suomennoksessa nimeä “Päiväkumpu” Lehtikummun sijasta. N. v. 1933 Päiväkumpu -nimen käyttö alkoi paikkakunnan nimenä. Kaupunginosan nimeksi se vahvistettiin 1970 -luvulla.

Omalta osaltaan Ester Koskelainen osallistui Päiväkummun tilan hoitoon ja palstoituskysymyksiin kesäisin silloisten olosuhteiden mukaisesti “uudisraivaajahengessä” alueen kehittämiseksi asuinalueeksi. Opettajana hän osasi tulla hyvin toimeen nuorison kanssa. Ester ja Yrjö Koskelainen hakivat myös virikkeitä matkustelemalla kesäisin Euroopan eri maissa.